Haina luminoasa a botezului pentru cinci copii din Vadu Vejii

Viața parohiei Septembrie 30, 2013
 

Cinci copii din localitatea Vadu Vejii, judeţul Iaşi, au primit Taina Sfântului Botez cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa naşilor, a copiilor şi cadrelor didactice din localitate, dar şi a credincioşilor din această filie. Evenimentul religios de la Vadu Vejii este rodul unei frumoase colaborări între parohia Runcu şi parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Galata din Iaşi.

În filia Vadu Vejii, parohia Runcu, Protopopiatul Iaşi 3, judeţul Iaşi, a fost oficiată joi, 29 noiembrie 2012, Taina Botezului pentru cinci copii ai familiei Gorgos. Slujba, deosebit de emoţionantă şi unică în acest sătuc, aflat în apropierea graniţei dintre judeţele Iaşi şi Neamţ, a adunat copii şi numeroşi credincioşi. Soborul de slujitori a fost format din trei preoţi: pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, pr. Gheorghe Manole de la parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Galata din Iaşi şi pr. Florin-Gheorghe Nicăi de la parohia Runcu, care suplineşte filia Vadu Vejii din comuna Ţibana. Naşii de botez ai copiilor Ana-Mariana, Daniela-Silvica, Gabriela-Violeta, Florin şi Gheorghe Gorgos au fost pr. Gheorghe şi preoteasa Georgeta, pr. Florin şi preoteasca Ancuţa, Ilie Cornel şi Maria Airinei, Ovidiu şi Marinela Asaftei, Nicu Daniel şi Cristina Mariana Asaftei.

Taina Botezului a început în spatele micului lăcaş de închinăciune, cu rugăciunile de lepădare. Cei cinci copii au făgăduit că s-au "lepădat de satana" şi s-au "unit cu Hristos", urmând ca spre final să rostească de trei ori Simbolul de credinţă. A urmat Taina Sfântului Botez, prin intermediul căreia celor cinci catehumeni li s-au iertat păcatele şi au primit darul Duhului Sfânt prin mirungere. Rânduiala slujbei a fost trăită cu emoţie de cei cinci copii, de naşii acestora, care au cumpărat îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru finii lor, de copiii de la şcoala primară din localitate şi de credincioşii filiei Vadu Vejii. Nu de puţine ori, oamenii au vărsat lacrimi, văzând atmosfera plină de har şi binecuvântare, prilejuită de încreştinarea celor cinci noi membri ai Bisericii noastre.

Îndemn la spovedanie şi la rugăciune

Părintele protopop Mihail Roşu a adresat la finalul slujbei un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţiile Tainei Sfântului Botez. Protopopul Protopopiatului Iaşi 3 a remarcat că în momentul botezului cu apă "cerurile s-au deschis pentru fiii Tatălui ceresc, prietenii Mântuitorului Hristos, care primesc harul Duhului Sfânt". De asemenea, pr. protopop Mihail Roşu i-a îndemnat pe copiii botezaţi să participe la sfintele slujbe, să se roage şi să se spovedească, pentru a păstra curată haina botezului. În continuare, pr. protopop Mihail Roşu a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele Gheorghe Manole a mărturisit că cei cinci copii din Vadu Vejii au oferit o ocazie deosebită celor care în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei au devenit naşi.

În continuare, pr. paroh Florin-Gheorghe Nicăi a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru sprijinul acordat familiei Gorgos şi pentru că a binecuvântat săvârşirea Tainei Sfântului Botez pentru cei cinci copii. Parohul de la Runcu şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de părintele Gheorghe Manole şi preoteasa Georgeta, pentru că au fost, alături de alţi enoriaşi din parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Galata, naşi de botez pentru cei cinci copii. Părintele Florin-Gheorghe Nicăi a amintit de rolul important pe care l-au avut în concretizarea acestui eveniment înv. Cecilia Antonică şi înv. Ioan Antonică, directorul Şcolii Vadu Vejii. Gospodinele din parohie au oferit tuturor celor prezenţi o agapă frăţească în curtea bisericii din Vadu Vejii. Familia Gorgos, care are o situaţie materială precară, a primit după slujba Botezului un frigider şi o maşină de spălat.

"Oamenii cred în Dumnezeu, iar familia este foarte importantă în viaţa lor"

Familia Gorgos are nouă copii, dintre care patru botezaţi în Biserica Ortodoxă. Întrucât mama celor nouă copii a aderat la cultul penticostal, ultimii cinci copii nu au mai fost botezaţi. Botezul celor cinci copii s-a oficiat din dorinţa preoteselor Georgeta Manole şi Ancuţa Nicăi de a ajuta familiile nevoiaşe cu mulţi copii, împreună cu înv. Cecilia Antonică din satul Vadu Vejii. Înv. Ioan Antonică ne-a explicat că natalitatea în Vadu Vejii a fost mereu ridicată, deşi oamenii se confruntă cu lipsuri materiale.

"Avem familii cu peste şase copii. Este un lucru benefic pentru comunitatea aceasta, pentru că satul creşte în ceea ce priveşte numărul populaţiei. Oamenii cred în Dumnezeu, iar familia este foarte importantă în viaţa lor. În general, fiii rămân lângă părinţi. Construindu-şi case lângă gospodăriile părinteşti, populaţia creşte. Noi avem la grădiniţă două grupe cu 42 de copii, iar la clasele I-IV avem peste 60 de copii", a amintit înv. Ioan Antonică. Distanţa din Vadu Vejii până la oraşul Iaşi este de 40 de kilometri. Întrucât nu au posibilitatea să se angajeze, oamenii se ocupă de cultivarea pământului, de creşterea animalelor şi de exploatarea lemnului.